Allt om auktioner på nätet.

Sniping: Auktionsprickskytte (Auction sniping)

Är du en köpare och har hittat ett intressant objekt på Tradera, eBay eller liknande nätauktioner så kan de vara en bra idé att snipa auktionerna. Sniping (prickskytte) innebär att man väntar in i det sista innan man lägger bud på en auktion.

Anledningen till att man väntar är dels av psykologiska effekter samt praktiska skäl som gör att du kan plocka hem auktionerna när mindre förberedda personer är intresserade av samma objekt.

De psykologiska effekterna: När man lägger bud på en auktion visar man andra att objektet är intressant. Ju fler bud och personer som lägger bud på en auktion, desto fler tittar på objektet och blir intresserade av köpa det.
När de sedan börjat lägga bud väcks även en tävlingsinstinkt till liv och många budar för att vinna (även om samma objekt skulle kunna köpas billiga på annat håll).
Är det få bud på en auktion blir en del också osäkra på om det är något fel på objektet och andra inte bjuder p g a det.
Du vill helt enkelt inte att andra ska lockas att titta på objektet eller lägga bud.

De praktiska skälen: Om du verkligen vill ha ett objekt ska du försöka lägga bud i samma stund som auktionen slutar. Förhoppningsvis är andra intressenter på jobbet, tittar på TV, nattar barnen eller hittar något annat som får dem att missa eller glömma bort auktionens slutminuter.
Vid de bästa förutsättningarna sitter du alltså helt ensam framför objektet och lägger bud precis innan auktionen avslutas.

HUR AUCTION SNIPING GÅR TILL

  • Ställ din klocka så att du är på plats framför datorn och nätauktionssajten lite innan auktionen avslutas. 15-20 minuter brukar jag använda mig av för att hinna förbereda. Tiden och datumet då auktionen avslutas ser du normalt i auktionsbeskrivningen.
  • Öppna auktionen i flera fönster eller flikar i din webbläsare.
  • I varje fönster lägger du olika bud (men bekräfta inte budet, bara förbered att lägga budet). På Tradera t ex skriver jag 5 kr och klickar sedan på "Lägg ditt bud". Då öppnas en ruta där du ska "Bekräfta ditt bud". Hän väntar du. Istället går du till nästa fönster eller flik och skriver in t ex 10 kr och klickar sedan på "Lägg ditt bud". Väntar. Går till nästa fönster eller flik och skriver in t ex 20 kr och klickar sedan på "Lägg ditt bud". Väntar. Så här förbereder du tio fönster/flikar.
  • Sedan inväntar du tills det är 2-3  minuter kvar. Sätt igång ett tidtagarur eller timer som räknar ner så att du vet hur lång tid det är kvar tills auktionen avlutas.
  • Nu är det is i magen som gäller. Vänta så länge du vågar. Känn spänningen öka och pulsen slå allt hårdare och snabbare. När du  inte längre vågar vänta klickar du på "Bekräfta ditt bud" i första fönstret/fliken. Uppdatera fönstret hela tiden för att se om någon annan bjuder över dig. Om någon annan bjuder över dig går du till det andra fönstret/fliken och  klickar på "Bekräfta ditt bud". Uppdatera fönstret för att se om någon bjuder över. Så fortsätter du in i det sista.
  • Tänk på att det kan finnas andra som också sitter och snipar och gör precis som du. Så detta är inget bergsäkert sätt att vinna en auktion på, men det är en del av känslan med att buda på nätauktioner. Visst känns det trist om man förlorar och lagt ner tid och känsla på att förbereda sig, men jag lovar dig att det kommer nya objekt att buda på.

Det finns även program som hjälper dig att snipa nätauktioner, b la finns Bidnapper (fungerar även på Tradera) som man kan testa gratis i 15 dagar, samt AuctionSniper som ger tre gratis snipes.